
Naše vánoční tradice s Lentylkou v kuchyni
Každé Vánoce mají své kouzlo. A u nás doma k nim neodmyslitelně patří vůně perníčků, dětské nadšení při vykrajování a hlavně to společné „ulizování“ polevy, které je snad ta největší tradice ze všech.
Letos jsme pekly perníčky trochu jinak – z pohankové mouky. Nejen proto, že ji máme rádi, ale i proto, že jsme tady ve Frenštátě doslova u zdroje. Máme tu Smajštrlu – pohankový mlýn, odkud bereme mouku čerstvě namletou. A to je znát: perníčky jsou díky tomu už druhý den krásně měkké, což je u bezlepkového pečení malé kouzlo samo o sobě.
Proč právě pohanka?
a hlavně: perníčky neztvrdnou, ale zůstávají vláčné
A pak přišla ta nejlepší část – zdobení.
Lentylka miluje vykrajování a tentokrát si užila úplně každou formičku. Poleva? No… ta první letěla všude.
Po stole, po podlaze, po nás. Ale stálo to za to. Byla to dobrota a zároveň nádherná zábava. Ty chvíle, kdy jsme spolu přítomné, smějeme se a tvoříme, jsou nejvíc.
To je naše vánoční tradice.
Recept: Pohankové vánoční perníčky
(s povidly, čokoládou nebo klasickou bílou polevou)
Suroviny na těsto
400 g pohankové nebo špaldové hladké mouky
(může být i půl na půl s polohrubou)
130 g másla (nebo veganského másla)
60 g jogurtu (nebo veganského jogurtu)
100 g medu
100 g čekankového sirupu, kokosového nebo třtinového cukru
90 g mletých ořechů
1 lžíce perníkového koření
1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva
Postup
1. Rozpusť máslo s medem a sirupem/cukrem – krátce prohřej a nech zchladnout.
2. Smíchej suché suroviny: mouku, ořechy, perníkové koření, sodu/prášek.
3. Spoj obě směsi: přidej máslovou směs a jogurt, vypracuj hladké těsto.
4. Nech odpočinout: dej těsto do sáčku a na 1 hodinu do lednice.
5. Vyválej na pomoučeném vále na 3 mm.
6. Vykrájej tvary.
7. Peč: 170 °C, cca 6 minut.
8. Lehce zchlaď před zdobením.
DOKONČENÍ – VÝBĚR POLEV
1) Klasická bílá poleva
Suroviny:
10 lžic jemně prosátého moučkového cukru
1 bílek
1 PL citronové šťávy
1 PL bramborového škrobu
Postup:
1. Prosij moučkový cukr, aby byl hladký.
2. Do misky dej bílek a jen lehce rozmíchej (nešlehat).
3. Přidej citronovou šťávu a škrob.
4. Postupně přisypávej cukr, dokud nevznikne hustá, lesklá poleva.
5. Konzistence: pomalu stékající „stuha“.
6. Je-li řídká → přidej cukr.
Hustá → přidej kapku citronu nebo vody.
7. Dej do kornoutku a zdob.
8. Nech zaschnout při pokojové teplotě.
2) Čokoládová varianta se švestkovými povidly
Perníčky potřete povidly.
Namočte do rozpuštěné hořké čokolády.
Nechte ztuhnout.
(U dětí hit!)
2)