Osteoporóza – problém 21. století

Ano, čím dál více frekventovanější slovo osteoporóza proniká do našich uší velmi často. Mladší ročníky nemají potřebu pozastavovat se nad tímto onemocněním, protože se jich to přece netýká. Vnímají to jako záležitost těch dříve narozených. Ovšem prevence je důležitá v každém věku a zejména u těch, kde se v rodinách osteoporóza vyskytuje!

Věděli jste, že osteoporóza způsobuje ročně v celém světě více než 8,9 miliónů fraktur? To znamená
každé 3 vteřiny. Zdroj: www.uspesna-lecba.cz

A co je to vlastně ta osteoporóza?

Osteoporóza neboli řídnutí kostí je chronické, postupující onemocnění kostry. Je charakterizované úbytkem kostní hmoty a poruchami stavby kostí s následným zvýšením jejich křehkosti a zvýšeným rizika zlomenin. Vytváří se stav nerovnováhy mezi novotvorbou kostní hmoty a jejím úbytkem, což má za následek vznik zlomenin bez předchozího úrazu nebo po malém úrazu. Tento stav je nejčastěji způsoben nedostatkem vápníku, vitaminu D, pohlavních hormonů a zvýšeným odbouráváním kostní tkáně při nedostatku fyzické zátěže.

Charakteristickým rysem osteoporózy je její pomalý a často bezpříznakový vývoj. Toto onemocnění je někdy dlouhou dobu bezbolestné nebo se může projevovat jen pobolíváním v zádech. Nezřídka se na něj přijde až s první zlomeninou. Nejčastěji dochází ke zlomenině hrudních a bederních obratlů.
Vyšší riziko osteoporózy mají ženy po menopauze, kdy dochází ke snížení produkce ženských pohlavních hormonů (estrogenů a progesteronu). 40 – 50 % žen ve věku nad 50 let utrpí během svého života zlomeninu v důsledku osteoporózy.

Osteoporózou jsou dále ohroženy osoby s nízkou tělesnou hmotností, s malou fyzickou zátěží, kuřáci,
konzumenti nadměrného množství alkoholu, lidé s rodinným výskytem osteoporózy, pacienti užívající pravidelně některé léky (např. glukokortikoidy) či lidé trpící některými chronickými onemocněními.
zdroj: www.ikem.cz

Co je tedy skutečnou příčinou osteoporózy?
Uvádí se, že za vznikem osteoporózy stojí nedostatek vápníku. A mléko je označováno jako „nenahraditelný zdroj vápníku“. Samozřejmě, že vápník najdeme v mléčných výrobcích, květáku, brokolici, kapustě, vejcích atd.

V knize Tomáše Kašpara „Krutá hra o tvé zdraví“ najdeme poznatky ze statistiky ze všech zemí, které ukazují, že čím je vyšší konzumace mléka, tím je vyšší výskyt osteoporózy. Uvádí se, že kde se mléko a mléčné výrobky nekonzumují, mají lidé mnohem menší příjem vápníku (okolo 350 mg/den), a přesto nemají žádný úbytek kostní hmoty. Odborné studie vyvrací genetickou odlišnost a uvádí: „Vysoký poměr živočišných bílkovin vůči rostlinným zvyšuje rychlost úbytku kostní hmoty a riziko zlomenin u žen po menopauze.

Zjednodušeně řečeno, mléčná bílkovina zvyšuje produkci kyseliny (v krvi), kterou je možné neutralizovat vápníkem získaným z kostry.

Konzumace mléčných bílkovin nám zdvojnásobuje vylučování vápníku z těla močí. To potvrdily studie profesora Veitha. Podobný názor najdeme www.uspesna-lecba.cz

To, co je důležité, je správné zužitkování vápníku v těle. Zelenina jako kapusta, květák, brokolice, zelí, dále ovoce, ořechy a luštěniny jsou dobrými zdroji bóru, který pomáhá zastavit ztrátu vápníku z těla.
Protože mléko má málo bóru a je bohaté na fosfor a bílkovinu, není dobrým jídlem na boj s osteoporózou. (Nutrition Today Jan/Feb 1998, 4-7, FSAEB Journal 1987, 1: 394-397). Bór pomáhá zabudovat vápník zpět do kostí. Z toho vyplývá, že prevence hraje důležitou roli v našem zdraví a v každém věku.

No a co dál?
Řekne se prevence, ale jak se má v tom člověk vyznat? Byly doby, kdy se psalo, pijte mléko a mléko do škol.
Potom nepijte mléko….

Samozřejmě, že to není jenom o mléce. Je potřeba přísun vitamínu D, kterého má naše populace nedostatek. Nejlepším zdrojem vitamínu D jsou tučnější ryby a zdravé slunění. Naše zdraví se neobjede bez pravidelného pohybu, vyvážené stravy, dostatečného příjmu ovoce, zeleniny, pitného režimu, pravidelnosti ve stravování, péče o psychickou pohodu a odpočinku. Je důležité vyhýbat se sladkým nápojům, chlorované vodě, kouření, konzumaci nadbytečného alkoholu atd.

Nadváha a každé kilo navíc ohrožuje dříve nebo později naše zdraví, stáváme se méně pružnými,
máme méně energie, zatěžujeme svoje klouby, snižuje se nám imunitní systém a jsme náchylnější na onemocnění.

Je libo omládnout?
Pokud to myslíte vážně, tak můžete začít zdravým stravováním, protože vyvážená strava ovlivňuje barvitost myšlenek, náladu, vnitřní dynamiku a kreativitu. Správným jídlem si můžete vyrobit hormony štěstí, optimalizovat svoji výkonnost, propůjčit křídla své náladě. A když přidáte pravidelný pohyb a péčí o svoji psychiku, pak si oddálíte stárnutí, zavřete dveře před osteoporózou a další nemocemi.

Proč jsou činy důležitější než slova? Protože spousta lidí umí jen o tom mluvit. My víme, že moudrost
je v konání. Když začnete správným směrem pečovat o svoje tělo a zaměříte se postupně na nový
zdravý životní styl, vaše tělo vás učiní znovu mladším.

Nedávno jsme odvysílali webinář s naší klientkou Dankou, které se podařilo přemoci osteoporózu a k tomu zhubnout 14 kilogramů. Na záznam se můžete podívat zde

 

 

 

Přejeme vám dobrý start!

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *