Pohankový perníček

Naše vánoční tradice s Lentylkou v kuchyni 

Každé Vánoce mají své kouzlo. A u nás doma k nim neodmyslitelně patří vůně perníčků, dětské nadšení při vykrajování a hlavně to společné „ulizování“ polevy, které je snad ta největší tradice ze všech.

Letos jsme pekly perníčky trochu jinak – z pohankové mouky. Nejen proto, že ji máme rádi, ale i proto, že jsme tady ve Frenštátě doslova u zdroje. Máme tu Smajštrlu – pohankový mlýn, odkud bereme mouku čerstvě namletou. A to je znát: perníčky jsou díky tomu už druhý den krásně měkké, což je u bezlepkového pečení malé kouzlo samo o sobě.

Proč právě pohanka?

  • přirozeně bez lepku
  • parádní pro citlivá bříška
  • obsahuje rutin, který podporuje cévy
  • má jemnou oříškovou chuť, která ladí s kořením

a hlavně: perníčky neztvrdnou, ale zůstávají vláčné

A pak přišla ta nejlepší část – zdobení.

Lentylka miluje vykrajování a tentokrát si užila úplně každou formičku. Poleva? No… ta první letěla všude. 

Po stole, po podlaze, po nás. Ale stálo to za to. Byla to dobrota a zároveň nádherná zábava. Ty chvíle, kdy jsme spolu přítomné, smějeme se a tvoříme, jsou nejvíc.

To je naše vánoční tradice.

Recept: Pohankové vánoční perníčky

(s povidly, čokoládou nebo klasickou bílou polevou)

Suroviny na těsto

400 g pohankové nebo špaldové hladké mouky

(může být i půl na půl s polohrubou)

130 g másla (nebo veganského másla)

60 g jogurtu (nebo veganského jogurtu)

100 g medu

100 g čekankového sirupu, kokosového nebo třtinového cukru

90 g mletých ořechů

1 lžíce perníkového koření

1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva

Postup

1. Rozpusť máslo s medem a sirupem/cukrem – krátce prohřej a nech zchladnout.

2. Smíchej suché suroviny: mouku, ořechy, perníkové koření, sodu/prášek.

3. Spoj obě směsi: přidej máslovou směs a jogurt, vypracuj hladké těsto.

4. Nech odpočinout: dej těsto do sáčku a na 1 hodinu do lednice.

5. Vyválej na pomoučeném vále na 3 mm.

6. Vykrájej tvary.

7. Peč: 170 °C, cca 6 minut.

8. Lehce zchlaď před zdobením.

DOKONČENÍ – VÝBĚR POLEV

1) Klasická bílá poleva

Suroviny:

10 lžic jemně prosátého moučkového cukru

1 bílek

1 PL citronové šťávy

1 PL bramborového škrobu

Postup:

1. Prosij moučkový cukr, aby byl hladký.

2. Do misky dej bílek a jen lehce rozmíchej (nešlehat).

3. Přidej citronovou šťávu a škrob.

4. Postupně přisypávej cukr, dokud nevznikne hustá, lesklá poleva.

5. Konzistence: pomalu stékající „stuha“.

6. Je-li řídká → přidej cukr.

Hustá → přidej kapku citronu nebo vody.

7. Dej do kornoutku a zdob.

8. Nech zaschnout při pokojové teplotě.

2) Čokoládová varianta se švestkovými povidly

Perníčky potřete povidly.

Namočte do rozpuštěné hořké čokolády.

Nechte ztuhnout.

(U dětí hit!)

2)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *