4 jednoduché, ne moc kalorické, recepty na Vánoce

Jelikož se blíží čas Vánoc, tak se naše Wellness Centrum Radosti rozhodlo inspirovat své klienty nejen zdravými recepty, ale i zdravějším mlsáním, které k Vánocům patří. Tentokrát jsme oslovili malou vesničku Tichou, kde jsme pro její obyvatele uspořádali ochutnávky pod názvem Vánoční (ne)pečení.

Přečtěte si, co o nich říká Lenka Vaňková, která si přála vyzkoušet nové recepty na vánoční cukroví, a její přání se jí nakonec splnilo.

 

S nadcházejícím adventem a Vánocemi, jako každý rok, přemýšlím, jaké cukroví budu péct, aby bylo zdravé, ne moc kalorické a hlavně chutné. Na internetu a v časopisech se nabízí mnoho receptů, ale co si budeme povídat, pokud člověk neochutná, tak se mu do toho nechce.

Vím, že každé přání se splní. Jen si člověk musí o něj požádat. Chtěla jsem vyzkoušet nové recepty na vánoční cukroví, když jsem si všimla plakátku, který zval na vánoční (ne)pečení v Tiché, kde bydlím. Ihned jsem se registrovala a těšila jsem se, co pro nás holky z Wellness Centra Radosti připraví, protože všechny jejich ochutnávky jsou vždy úžasné, chutné a oku lahodící.

Už při vstupu do místnosti na mě dýchla atmosféra Vánoc, úžasně to tady vonělo po skořici. Na stole bylo mnoho dobrot, které vybízely k ochutnání.

Po příjemném uvítání Zuzky, která nám představila Centrum Radosti a jeho činnost, nám dala i 8 užitečných rad, jak přežít vánoční svátky s nejmenší újmou na zdraví a také nepřibrat. Základem je samozřejmě si správně rozvrhnout jídlo, dodržovat pitný režim a mít na paměti, že nemusíme sníst hned vše, ale že zítra je také den.

Katka, další kouč Centra Radosti, nás seznámila s několika příběhy lidí, kterým Centrum Radosti změnilo život, a pozvala nás na další kurz, který se otevíral 3.12 2015 a je možné se ještě přihlásit.

Nakonec nám Hanička, další kouč Centra Radosti, předvedla pár receptů, o kterých jsme ani netušili, že se dají vyrobit doma tak lehce a chutnají skvěle, např. to byl jahelný puding nebo RAW čokoláda.

S chutí jsme se všichni pustili do ochutnávání připravených laskominek a já jsem nevynechala ani jednu. Vzala jsem si recepty a už mám nakoupené ingredience. Těším se, až si na vánočně prostřený stůl připravím tyto laskominky, a věřím, že nebude nikdo, komu by nechutnalo. Zároveň budu mít dobrý pocit z toho, že dělám vše pro zdraví své rodiny.

Určitě vyzkoušejte a napište nám do komentáře, jak vám chutnalo.
  1. Nebramborový salátek 1 kg cuket, 1 středně velký celer, sladkokyselé okurky, 3 vejce, 300 g kvalitní šunky (nemusí být), 1 větší konzerva sterilované mrkve (baby karotky), 1 sojanéza nebo majonéza, na dochucení šťáva z citronu. Postup: Cukety a celer na salát necháme změknout v páře (obojí by mělo být nakonec měkké, leč křehké, nerozměklé). Nastrouháme si nahrubo jablko, nasekáme okurky (množství dle chuti), měkké, vychladlé cukety nakrájíme na kostky, celer rozsekáme na tenké nudličky. Uvaříme natvrdo vejce a vychladlá je nasekáme na kostky. Nakrájíme najemno šunku, mrkev nasekáme na jemné kousky. Všechny uvedené suroviny včetně hrášku smícháme spolu s majonézou, dochutíme solí a citrónovou šťávou, vše dobře, leč jemně promícháme a výsledný salát dáme odležet do lednice.
  2. Fitness kuličky tvaroh, bílý jogurt, chia semínka, kokos smícháme dohromady v tužší těsto a doprostřed dáme půl datle a obalíme v kokosu
  3. Karobová čokoláda 2 dcl ořechů (mandlí, arašídů, vlašských ořechů…), 2 dcl sušeného ovoce (rozinek, datlí, meruněk…) namočených ve 2 dcl vody, 2 PL karobového prášku (svatojánského chleba), 1 čaj. lžička vanilky, 1 čaj. lžička obilné kávy (caro, vitakáva…)Nejprve v mixéru pomixuj do hladka sušené ovoce s vodou a pak přidej ostatní ingredience. Pro zjemnění chuti můžeme vmixovat 2 PL sójového mléka v prášku.
  4. Datlové cukroví 300 g celozrnné hladké špaldové mouky, 100 g mletých mandlí, 200 g sušených datlí, 150 g rostlinného tuku, 100 g datlového sirupu, 40 ml rostlinného mléka. Veškeré ingredience smíchej v malé misce a hotovou náplní slepuj datlová kolečka.1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce mleté skořice, 1 lžíce kypřícího prášku do pečiva, špetka soli. Oříšková náplň – 40 g oříškového másla, 10 g rýžového sirupu, popř. med, 20 ml mandlového mléka, Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, tudíž si dostatečně předem před přípravou vyndej mléko, máslo a citróny z Jako první si nakrájej sušené datle na hodně malé kousky. Poté je v míse smíchej společně se špaldovou mouku, mandlemi, skořicí, práškem do pečiva a solí. Přidej máslo, datlový sirup, mléko a citrónovou šťávu a vše pečlivě propracuj. Těsto zabal do potravinářské fólie a ulož do lednice na alespoň 1 hodinu (ideálně přes noc). Po uplynulé době vytáhni část těsta z lednice, lehce propracuj a vyválej z něj tenký plát. Z toho vykrajuj kolečka, která peč při 160 °C asi 10 minut. Cukroví naskládej do uzavíratelné papírové krabice a skladuj v chladu.
  5. Slané špaldové krekry 250 g celozrnné špaldové mouky, 100 g másla, 2 lžíce oleje, ideálně sezamového, 1 lžíce sezamové pasty tahiny (lze vynechat), 100 ml vody, 1,5 lžičky soli, hrst sezamových semínek. Ze všech surovin kromě sezamu vytvořte těsto. Zabalte jej do alobalu a nechte v lednici pár hodin, ideálně přes noc, odpočívat. Druhý den těsto vyválejte na tenký plát, posypte sezamem a válečkem jej zatlačte do těsta. Nožem nakrájejte sušenky. Dejte je na pečicím papírem vyložený plech. Pečte při 160 stupních 15 až 20 minut (záleží na tloušťce těsta). Sušenky nechte dobře vychladnout a teprve poté s nimi dál nakládejt Množství je na cca 2 plechy sušenek.
Komentáře
  1. hot sale replica watches napsal:

    Both cheap and gorgeous fine imitation watches;Audemars replica horloges filling your success sty le!

  2. maran napsal:

    hello!! This is a good selling high-end watch site omega replique

  3. viagra napsal:

    Despite price the fact that this dosage form of american viagra 2800mg levitra fits for you.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *