Není cukr jako cukr

Je velmi důležité  hlídat si celkovou denní potřebu živin:

  • Tuky – 25 – 30% energetického příjmu – max 1g na 1kg hmotnosti/den
  • Bílkoviny – 10-15% energetického příjmu – min. 0,8g na 1 kg hmotnosti/den
  • Sacharidy – 40-65% energetického příjmu – z toho max. 10% jednoduché cukry

Které potraviny obsahují sacharidy?

  • Obiloviny
  • veškeré pečivo
  • všechny přílohy – rýže, těstoviny, brambory
  • Luštěniny
  • ovoce a zelenina

V převážné většině naší běžné stravy jsou sacharidy obsaženy.

Obecně ale platí, že čím jíme lehčí cukry, tím horším následkům pro naše tělo se vystavujeme. Je to pro náš organismus nepřirozené.

Jaká je tedy správná hladina krevního cukru? U osoby, která nemá diabetes, se hladina glukózy v krvi pohybuje většinou mezi 4,4mmol/L až 6,7mmol/L.

Cukry v těle způsobují překyselení organismu, různé zánětlivé procesy, krmí kvasinky, které při svých metabolických procesech  produkují alkohol.

Jak se vyhnout těmto potížím?

Především udržováním správné hladiny krevního cukru a vybíráním sacharidů s rozmyslem.

  • Většina běžného pečiva má vysoký GI (glykemický index), mletím a proséváním se odstraní klíčky a otruby, tzn. vláknina a živiny, vitamíny a minerály – proto je vhodnější celozrnná mouka a pečivo
  • Výběrem lepších sacharidů vytěsníme ze stravy prázdné kalorie, které nás pouze zasytí a získáme vlákninu a mikroelementy
  • Celá zrna jsou trávena pomaleji, než jemně mleté celozrnné výrobky
  • Kváskové pečivo obsahuje mnoho kyselin, které zpomalují trávení a uvolňování glukózy do krve
  • Brambory (vysoký GI) vyměníme za hnědou rýži a celozrnné těstoviny
  • Syrové ovoce a zelenina obsahuje poměrně málo sacharidů, velká část obsaženého cukru je fruktóza a xylitol, které nezvyšují krevní cukr
  • Pokud jíme potraviny s vysokým GI, vhodně je kombinujme, především s rozpustnou vlákninou, která zpomaluje vstřebávání cukru do krve

Jak správně nastartovat den? Snídaní.

  • Snídáme vždy, podle denního režimu a množství tělesné aktivity
  • Jíme dostatek bílkovin, protože tělo netvoří jejich zásoby a v noci pracovalo na regeneraci organismu
  • Zařadíme přiměřeně jednoduchých cukrů pro doplnění glykogenových zásob, které se v noci spotřebovávají
  • Jíme složité cukry pro dlouhodobou energii
  • Zdravé tuky
  • Vitamíny a minerály

A kde je toto všechno vyváženě obsaženo?

Ve zdravém jídle  –  ve Formuli 1.

Je to koktejlová směs, která obsahuje vyváženou směs bílkovin, sacharidů, zdravých tuků, vlákniny, vitamínů a minerálů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *