Karbanátky se sojovým masem a sýrem

Sójové kostky, plátky a drť jsou typičtí zástupci masových náhražek, které lze upravovat jako masové pokrmy, zvláště dušené, smažené a mleté. Mnoho lidí si pod pojmem zdravá výživa představuje sójové maso na různý způsob, ale pro mnoho lidí je taková představa stravování neskutečným strašákem, protože jim někdy v minulosti bylo nabídnuto nedobře upravené jídlo.

Jak jej tedy správně upravit, aby chutnalo i zarytým odpůrcům zdravé výživy? Klíčem je ideálně vícekroková úprava. 

Recept:

  • 100 g sojový granulát (nebo kostky a pak pomlít)
  • 1 šálek ovesných vloček
  • 100 g eidam sýr (nastrouhaný najemno)
  • 1 menší cibule
  • 4-5 stružků česneku
  • 1 lžíce koření – drcený kmín, majoránka, bílý pepř
  • olej, sůl
  • sójová omáčka – nemusí být
  • 2 lžičky solčanky (vegety)
  • 2 vejce
  • pohanková mouka, strouhanka

Sojový granulát povař 10 minut ve vodě se lžičkou solčanky a špetkou soli. Vychladlý granulát sceď a vymačkej zbytek vody. Nastrouhej sýr a česnek, nakrájej cibuli, přidej vločky a vše promíchej s ostatními surovinami. Můžeš zakapat sojovou omáčkou a dohustit pohankovou moukou. Vlhkou rukou vytvaruj karbenátky, které osmaž na oleji, nebo lépe upeč na papíru v troubě. Před pečením, potři olejem.