15 tipů, na jaké potraviny si dát pozor a co vyřadit z jídelníčku při hubnutí

Co vynechat z jídelníčku

Potraviny, které vyřadit z jídelníčku při hubnutí?

Hubnutí má snad každý z nás spojeno s určitým omezením nebo zákazem. Často se stává, že si odpíráme potraviny, které nám ve skutečnosti v redukci váhy nebrání a naopak součástí našeho jídelníčku se stanou různými výrobci propagované ty, které při hubnutí vůbec nepomohou. Spíše naopak. Pojďme se tedy podívat na to, které potraviny bychom z jídelníčku měli vyřadit.

    Pro jednoduchost by stačilo, držet se pouze jednoho pravidla, a sice, jíst základní, průmyslově nezpracované potraviny. Všechny ostatní nepotřebujeme, ba naopak nám škodí.

Proč? Při procesu zpracování se vezme původně perfektní potravina, tepelně či mechanicky se opracuje a vznikne “nový”, ovšem znehodnocený a o cenné živiny ochuzený produkt (výrobek). Naopak je plný přídatných látek, ochucovadel, barviv, škrobu a dalších přísad, které daný výrobek ještě více znehodnotí.

Velmi zásadní je také fakt, že průmyslově zpracované potraviny vyvolávají v našem organismu odlišnou hormonální reakci, čímž je také ovlivněno využití kalorické energie. Podotýkám, že tyto hormonální reakce nehrají v náš prospěch.

   Výsledek je takový, že nejen že tělu nedodáme cenné kvalitní makroživiny (tuky, sacharidy, bílkoviny) a mikroživiny (vitamíny, minerály…), ale navíc mu dáme něco, co jej zatěžuje, těžce zpracovává, nebo vůbec nevyužije. Tělo strádá, ale následky ještě nejsou vidět. Tímto systémem jdeme dlouhodobě proti potřebám našeho organismu, a tak není divu, že se z toho časem vyklube nadváha a k tomu se samozřejmě přidají další onemocnění.

   Pokud jste to nechali dojít až tak daleko, že máte 15, 20, 30 a více kilo nadváhy, je třeba začít postupně vyřazovat “výrobky”, které našemu tělu neprospívají a začít zařazovat ty, které hubnutí (i zdraví) podpoří.

   V tomto článku se budeme zabývat potravinami, které je dobré z jídelníčku při hubnutí vyřadit. Není tím myšleno striktně všechny najednou. Pokud potřebujete delší čas na “odvykací kůru”, dopřejte si ho. Ale mějte neustále na paměti, že s většinou potravin se chcete rozloučit.

1. Výrobky z mouky a s přidaným cukrem

    Dokážete si představit život bez pečiva? Zkuste vyřadit chléb, rohlíky a pod. na jeden týden a uvidíte, co to s vámi udělá. Mouka, výrobky z ní a cukr narušuje pocit sytosti a vede k častějšímu jedení a přejídání. Zjednodušeně, po rohlíku, “zdravých” cereáliích nebo i po těstovinách budete mít za chvíli hlad a hledat další dávku sacharidů, potažmo cukru. Vůbec nejhorší kombinace jsou jednoduché sacharidy s nekvalitním tukem. Např. kobliha či jiné druhy sladkého pečiva, u kterých si můžete být jisti, že ztloustnete.

2. Snídaňové cereálie

Kdo by neznal roztomilého králíčka Nesquik z krabice plné hnědých kuliček. K snídani je podáváme zejména dětem. Bohužel jde opět o průmyslově vysoce zpracované sacharidy, navíc doslazené cukrem, které jsou hlavní příčinou současné epidemie nadváhy, obezity a chronických nemocí. Proč my to těm dětem děláme?

3. Knäckebrot, pufované “polystyreny”, kukuřičné křupky (pro děti), instantní obilné kaše

Všechny zmíněné výrobky patří mezi extrudáty, což jsou různé druhy obilovin zpracované za použití vysokých teplot a tlaku. Jsou velmi oblíbené u lidí, kteří chtějí zhubnout a také u výživových poradců, kteří je doporučují jako dietní potraviny. Problém je ten, že tyto produkty mají vysoký glykemický index a v podstatě nemají výživovou hodnotu, tělu dodávají jen cukry! Diabetici nebo lidé s nadváhou by se jim měli vyhnout velkým obloukem.

4. Nekvalitní bezlepkové produkty

    Čím dál více lidí je omezeno bezlepkovou dietou. Trh nabízí širokou škálu bezlepkových výrobků, ovšem mnohé z nich bývají směsicí škrobů, aditiv a sacharidů. Týká se to i směsí na pečení, přitom bezlepkové směsi jde udělat i zdravě, ze základních surovin, bez kypřidel, fosforečnanů a dalších aditiv. Proto by “bezlepkáři” měli důkladně číst etikety a vybírat si co nejméně průmyslově zpracované produkty.

5. Müsli a proteinové tyčinky

    Musli tyčinky poprvé spatřily světlo světa v česku v roce 1991. Od té doby se staly součástí jídelníčku nejen sportovců, ale i běžných lidí. Tím, že se ji od počátku přisoudila nálepka “zdravé”, začali ji hojně konzumovat i lidé s nadváhou za účelem hubnutí. Když se na musli tyčinky podíváme podrobněji, zjistíme, že jde zpravidla o různé zdroje cukrů slepené dalšími cukry. Výsledkem je produkt s vysokým glykemickým indexem, který přináší nemalá zdravotní rizika.

    Další obdobnou kapitolou jsou různé proteinové či energetické tyčinky, které lákají zákazníky velkými nápisy – 30 % proteinu (bílkovin) apod. Je to sice pěkné, ale samo o sobě to o ničem nevypovídá. Podíváme-li se na složení, nezřídka najdete na prvním místě vysoce zpracované sacharidy a k tomu opravdu velkou řadu dalších látek, které byste si při svačině na talíř nenaservírovali. Existují i kvalitnější tyčinky, ale musíte si je najít, důkladně čtěte složení produktu. Pozor, zárukou bohužel nejsou ani mediálně známé značky. Jakákoliv tyčinka je průmyslový výrobek, a tudíž by měla sloužit pouze jako doplněk stravy.

6. Sojové výrobky

    Sójové produkty mohou být pro některé lidi těžce stravitelné a přinášejí spíše rizika než zdravotní profit. Nehledě na to, že k výrobě může být použita geneticky modifikovaná sója. Jde především o jogurty, různé dezerty, mouku a proteinové izoláty. Ty se často přidávají do produktů určených pro vegetariány a vegany – od zmrzlin až po salámy.

    Stejně jako v případě tyčinek najdete na trhu i kvalitní sóju. Zde je každá rada drahá. Pokud chcete konzumovat sojové produkty, udělejte si průzkum pěstitelů sóji. Jsou i takoví, kteří procházejí přísným tříletým testovacím a schvalovacím obdobím, aby byla zjištěna kvalita sojových bobů pro další použití.

Obávat se nemusíte v případě fermentované sóji, která našemu zdraví jednoznačně prospívá. Pokud neznáte produkty typu miso pasty, tradiční sójové omáčky nebo sýrů tempeh a natto, zavítejte do zdravé výživy. Ani v tomto případě se nezapomeňte kouknou na etiketu, abyste se ujistili, že výrobce do těchto produktů nepřidal žádná nežádoucí dochucovadla.

7. Uzeniny

    Běžná součást jídelníčku snad většiny lidí. Na chleba si dáme šunku nebo nějaký salám. Při rozhodování, jakou kvalitu šunky si koupíme, jde především o cenu. Na druhém místě bude chuť a složení možná obsadí místo třetí. Je pravdou, že v posledních letech se častěji na pultech obchodů objevují šunky, kde je na obalu uvedeno procento masa. Čím víc, tím líp. U jiných masných výrobků jako různé salámy, párky, špekáčky a pod. žádná vysoká procenta podílu masa nečekejte. Ve skutečnosti to dle vyhlášky ani není možné. Je ovšem na spotřebiteli, zda si koupí levnější uzeniny s obsahem masa kolem 40% a zbytek je doplněn moukou, škroby a koktejlem éček, nebo investuje do sebe a svého zdraví a vybere si sice dražší, ale kvalitnější šunku.

8. Rafinované oleje

    V 50. letech minulého století byl proveden nekvalitní výzkum o škodlivosti nasycených tuků a cholesterolu ve stravě, jejichž zdrojem jsou živočišné potraviny, a proto se začaly ve velké míře doporučovat rostlinné oleje. Bohužel, výskyt srdečně cévních onemocnění začal úměrně stoupat se spotřebou rostlinných olejů. U nás v České Republice šel do ústraní olej slunečnicový a místo něj se začal doporučovat olej řepkový pro blahodárnější poměr omega3 a omega6 mastných kyselin. Tato skutečnost je sice pravdivá, nicméně stále se jedná o průmyslově zpracovaný olej, který jak už bylo zmíněno, má neblahé účinky na zdraví. I přes tento studiemi prokazatelný fakt jsou rostlinné oleje stále doporučovány lékaři i mnohými odborníky na výživu.

9. Margaríny

    Průmyslově zpracovaný tuk za účelem náhrady másla. Často jsou obohaceny o různé vitamíny a jeden z nejmenovaných výrobců je schopen tvrdit, že dokonce prospívá vašemu srdci. Zde bychom mohli větu lehce upravit a říci, že přispívá k poškození vašeho srdce. A nejen jeho, ale celého kardiovaskulárního systému. Dnes už margaríny neobsahují všem velmi dobře známé, škodlivé “trans tuky”. Nicméně výrobní proces byl “obohacen” o směsi s těžkými kovy, kadmiem a niklem, které se mohou používat při výrobě margarínů. Tyto látky poškozují plíce a ledviny!

10. Sušená mléka

   Zajíc. Všem vyznavačům zdravého stravování jistě velmi zmámý produkt v podobě sypkého prášku. Na tomto výrobku není bohužel ani jedna složka dobrá. Za prvé jde o směs škrobu a tuku s velmi malým extraktem např. ze sojových bobů, což opět přispívá k nadváze. Za druhé, obsahuje enormní množství tzv. trans tuků, které “rozhodí” správný poměr LDL a HDL cholesterolu v těle. a riziko srdečně cévních onemocnění je na světě. Navíc, obsah trans tuků není uveden na obale, takže jako běžný spotřebitel se nemáte šanci o nich dozvědět.

11. Rostlinná “mléka”

    Zřejmě vznikla jako náhrada klasického mléka, aby byla uspokojena potřeba zákazníků, kteří z jakýchkoliv důvodů nemohou pít mléko kravské. Rostlinné nápoje jsou připravované z vody, obilovin, ořechů a semínek. Na první pohled nic špatného či nezdravého. Ve skutečnosti tato průmyslově vyráběná mléka skoro nic z toho prospěšného neobsahují a naopak jsou zbytečně obohacena o cukry a aditiva. Navíc jsou tato “mléka” velmi předražená a obsah hlavní složky může činit i tak malé množství, jako jsou 2 %! Takový nápoj vyrábí např. firma Alpro – mandlové “mléko”

12. Agávový sirup

    Patří mezi jedno z nejoblíbenějších “zdravých” sladidel. Slovo “zdravé” je opravdu nutné dát do uvozovek, jelikož tento vysoce průmyslově upravovaný produkt obsahuje díky zpracování přes 75% zdraví škodlivé fruktózy. A nezachrání jej ani fakt, že tento sirup má velmi nízký glykemický index (15), jelikož škodlivost fruktózy má mnohem větší negativní dopad na zdraví i hmotnost.

13. Sladkosti slazené fruktózou (nebo agávovým sirupem) – DIA potraviny

    Fruktóza byla dlouho považována za zdravé sladidlo, a to proto, že je to hlavní cukr v ovoci (což přece nemůže být špatné) a také proto, že na zpracování fruktózy nevyužívá tělo hormon inzulín. Což se zdálo být výhodné zejména pro “cukrovkáře” a tak vznikly tzv. DIA výrobky (bez cukru). Potíž je v tom, že fruktóza se v těle přeměňuje na tuk a ukládá se v podobě meziorgánového (viscerálního) tuku, který zvyšuje riziko obezity, cukrovky 2.typu a metabolicého syndromu. Dále podporuje vznik inzulinové rezistence a významně zvyšuje hladinu triglyceridů, což má za následek vznik srdečně-cévních onemocnění.

14. Soft drinky

    Soft drinky jsou nealkoholické nápoje obsahující vysoké množství cukrů (nebo umělých sladidel) a spoustu přídatných látek. Jejich pravidelnou konzumací zcela jistě přibereme na váze.

15. Džusy, ovocné pyré

   Jablečné pyré a džus nejsou totéž co jablko, přestože výživově sníme stejné množství kalorií a vlákniny. Ač se úprava potraviny (jablka) v případě pyré může zdát minimální, tento proces zpracování sacharidů vede ke zcela odlišné (nepříznivé) reakci organismu, než kdybychom snědli jablko.

   Běžné ovocné džusy obsahují stejné množství cukru, jako Coca Cola. Jistě, doma čerstvě vymačkaný džus bude obsahovat i nějaké vitamíny a vlákninu. Nicméně tato skutečnost by rozhodně neměla být důvodem zvýšené konzumace džusů. Nejhorší na nich je velká koncentrace cukrů, kterou dodáme tělu velmi snadným způsobem. Navíc velké riziko v pití džusu je, že v nás vzbuzuje pocit, že pijeme něco zdravého a tudíž si to můžeme dopřát v hojné míře.

    Které potraviny vyřadit z jídelníčku už víte. Určitě by se našlo i pár dalších, které by stály za zmínku. Možná si kladete otázku, jak tedy jíst, abyste zhubli? Nato máme nejen odpověď, ale přímo službu pro vás. Naše filosofie v hubnutí je, poznat do hloubky způsob stravování, který vás dovede nejen k redukci váhy, ale také ke zdraví. A proto vás zveme na do našeho kurzu Jídlo jako radost, kde zjistíte, které potraviny zařadit a jak se celkově stravovat, abyste dosáhli svého vytouženého výsledku. A nejen to. Více o kurzu Jídlo jako radost se dozvíte v našem kurzu Jídlo jako radost (fyzicky a online)

Odkaz na reference a hodnocení našich klientů najdete zde: Reference

  1. Zdroje: „Knobbe. C, Presentation of the Ancestral Health Symposium, SanDiego 2019“

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *